Bloemzaadjes oogsten


Paarse winde, klimmende winde - Ipomoea purpurea

Goudsbloem - Calendula


Reukerwt,siererwt - Lathryus odoratus

Stokroos - AlcearoseaIn onze tuin ben ik de afgelopen week begonnen met het verzamelen van bloemzaadjes. Hadden we dit jaar al meer bloemen als andere jaren in de tuin, volgend jaar hoop ik dit nog meer uit te breiden door de zaden van de uitgebloeide bloemen te oogsten en te bewaren voor volgend jaar.

Heel stiekem droom ik van, ooit nog eens, een grote bloemen-(pluk)tuin in onze eigen achtertuin vol met de meest uiteenlopende soorten bloemen.........
Bloemen om te plukken én/ of om te eten.


Bloemzaadjes oogsten

Stokroos
Met de stokroos heeft het even geduurd voordat deze bij ons in de tuin wilde groeien en bloeien. Hoogstwaarschijnlijk omdat het voorheen op een plekje stond waar deze niet zo goed kon aarden. De zaadjes van de zwarte stokroos hierboven verzamelde ik tijdens onze vakantie op het Franse eiland "Noirmoutier" in 2016. Een mooi aandenken aan een hele fijne vakantie. 
Erg leuk trouwens om zaadsouvenirs te verzamelen tijdens de zomervakantie.
Voor het eerst dit jaar bloeien er nu zwarte stokrozen tegen onze eigen voorgevel. Prachtig gewoon. De stokroos is één van m'n lievelingsbloemen.
Ik vertelde al vaker over deze "schoonheid".
Stokroos-give-me-word-12
Noirmoutier
Het is gemakkelijk om zaad van de stokroos te winnen. Wacht tot de zaaddozen goed droog zijn om daarna het rijpe zaad op te vangen. Ik las ergens dat met eigen zaad de kleur van de bloem een verrassing wordt want zaailingen zouden niet perse dezelfde kleur als de moederplant krijgen. Ik kan jullie over een jaartje misschien wel vertellen of dit daadwerkelijk het geval is. De verzamelde zaadjes gaan hier in oktober de grond in.


Klimmende winde
Ook nieuw in onze tuin is de fel paarse klimmende winde.
Zaadjes hiervan kreeg ik begin dit jaar van Ageeth. (Ogenzalf blog). Zaadjes oogsten van deze bloem moet ook vrij eenvoudig zijn. Aan het einde van de zomer zie je bolletjes verschijnen (zie eerste foto). Met het plukken van deze bolletjes moet je wachten tot ze goed droog (bruin) zijn. Ik ga het testen :-)


Goudsbloem
Ook de zaden van de één-jarige Goudsbloem kunnen gemakkelijk geoogst worden. Op de tweede foto hierboven staat de uitgebloeide goudsbloem. Eenmaal goed droog laten de zaadjes erg gemakkelijk los.
Deze oranje bloeier is trouwens eetbaar. Mooi om een salade of boter mee op te vrolijken.


Reukerwt
Ik ben vorig jaar vergeten om zaadjes van de reukerwt te verzamelen. En toen ik er eenmaal aan dacht was het al te laat. Daar baalde ik wel even van. Dit jaar was het dan ook een geweldige verrassing dat in een hoekje van de tuin de reukerwt spontaan weer opkwam.
Aan de reukerwt komen peultjes (derde foto) waarin de zaadjes zitten.
De bloemen van de siererwt ruiken heerlijk en staan prachtig op een vaas. 
Dit jaar ben ik er op tijd bij om de zaadjes te verzamelen.

Bloemzaadjes drogen

Om zaad te kunnen bewaren tot volgend jaar is het wel erg belangrijk om de zaadjes goed na te drogen. Dit kan door ze op een dienblad/ krant uit te spreiden en zet dit op een droge, niet te warme plek uit de zon ergens in huis.

Comments

 1. Ook zo fijn, zaad oogsten voor volgend jaar en om te delen!
  Uitgebloeide planten zijn prachtig en je foto’s ook!
  Ik ga in ieder geval zaad van de (reukloze) vaste lathyrus verzamelen om weg te geven. En we hebben een nieuwe stokroos in de familie, een dubbele rode en die wil ik graag helpen vermeerderen. Misschien wil jij daar wel zaad van?

  ReplyDelete
  Replies
  1. O ja hoor dat wil ik wel graag. Zijn er zaadjes die jij nog graag zou willen hebben?


   Delete
 2. Ja, die bloementuin, wie droomt daar nou niet van.... ik wel in ieder geval. Maar bij mij zal het niet gebeuren, wij hebben maar een kleine tuin. Op de volkstuin proberen we ieder jaar in eder geval iets te hebben om te plukken.

  ReplyDelete
 3. Goed advies, ik ga ook eens beginnen met zaad te winnen.

  ReplyDelete
 4. Mijn tuin is klein en vol. Maar stokrooszaden bewaar ik altijd. Ik ben nu van plan om ze in het afschuwelijke gemeenteplantsoen te zaaien. Guerilla gardening

  ReplyDelete
 5. Prachtige foto's en wat fijn dat je zaad kreeg van Ageeth. Ik ken daar niets van,zo zaad verzamelen maar ik ben wel nieuwsgierig naar de resultaten volgend jaar!

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts