Ons 'toentje' van dichtbij in juni


Hoe staat onze moestuin ervoor begin juni? 
Tot mijn grote verrassing valt de schade redelijk mee na de zware en aanhoudende onweersbuien met hagel en veel wateroverlast hier in Noord Frankrijk vorige week.
Die buien waren tijdens één nacht zelfs zo hevig dat ik de volgende morgen maar nauwelijks de tuin in durfde te gaan. Bang om teveel schade te ontdekken.

Het kruidentuintje ziet er prachtig uit. 
Hierboven zie je de tijm volop in bloei. De smaak van tijm is het beste wanneer ze in bloei staat las ik ooit eens. Ik gebruik het eigenlijk het hele jaar door. Zomers direct uit de tuin en 's winters zet ik de grote pot met tijm in onze veranda.

In de moestuin trekt tijm allerlei nuttige insecten aan maar houdt ook luizen op afstand.


Bieslook, we zijn er hier allemaal gek op. We gebruiken het in de soep, salades, dressings....
Ook voeg ik de jonge bloemetjes weleens aan een salade toe. Mooi en de smaak is verrassend.
De jonge bieslookstengels zijn het lekkerste en ik snijd ze daarom als ze eenmaal bloeien tot 2 cm boven de grond terug.






Dit is de dille in knop. 
Ik ben gek op de geur van dille maar gebruik het maar weinig in de keuken.
Eigenlijk alleen bij vis. 
Ik zaaide het zo'n 3 jaar geleden denk ik en sindsdien komt het ieder jaar spontaan weer op. 

Goede buren, slechte buren.
Dit jaar is eigenlijk de eerste keer dat ik hier rekening mee probeer te houden. 
Voorheen kwam het regelmatig voor dat ik plantte en zaaide daar waar nog een gaatje was in de tuin.

Maar een goede combinatieteelt oftewel planten op de juiste plaats in de tuin zetten, zorgt ervoor dat ze minder snel ziek worden. Sommige planten versterken elkaar. Plant je bijvoorbeeld uien bij wortelen, dan houdt de ui de schadelijke wortelvlieg op afstand. Goede buren dus.



Na de dikke hagelbuien zagen de slaplantjes er behoorlijk zielig uit maar zoals jullie hier kunnen zien hebben ze zich weer goed herstelt.



De rode bieten komen ook op!



De aardappels staan in knop.



Courgette's zijn een droom voor elke beginnende moestuinierder. De kans op resultaat d.w.z veel courgette's is groot. Ik denk niet dat dit ooit bij ons mislukt is.



In een hoekje in de tuin laat ik de brandnetels gewoon staan. Nog nooit iets mee gekokkereld zoals ik wel van plan was:  Koken met wilde eetbare planten
Maar wat niet is dat kan nog komen :-)
Ook laat ik ze staan om vlinders naar onze tuin te lokken!





Tuinieren doe ik nooit alleen.
Ik heb altijd gezelschap.

Comments

  1. Als ik deze mooie foto's van jullie tuin zie dan mis ik de tuin die ik vroeger had!!Nu alleen een terras maar daar staan wel wat kruiden en aardbeienplantjes.Niet het zelfde maar beter dan niets,hé!

    ReplyDelete
  2. Jouw moestuin doet het goed. Fijn dat de regen ophield bij jullie. Hier blijven die zware buien maar komen en krijgen de jonge planten geen tijd om zich te herstellen. Mooie foto's maakte je.

    ReplyDelete
  3. Het staat er mooi bij allemaal. En regen hebben we nodig, maar het hoeft niet in de vorm van hagel en slagregens.

    ReplyDelete
  4. Oh, van deze blogpost word ik vrolijk!!! Ik tuinier ook nooit alleen, één van mijn zwarte katten houdt me altijd gezelschap (ipv eens een pootje uit te steken en te helpen). Al enkele jaren heb ik het tuinieren opgegeven, want te veel ziektes en plagen (slakken, luizen, vries,...). Ook die ui naast de wortels heb ik geprobeerd, maar het baatte niet bij mij. Toch heb ik zo'n zin om het nog eens te proberen allemaal als ik jouw tuintje zie! Geniet er nog maar lekker van!

    ReplyDelete
  5. Fijn, zo’n tuintje en lekker ook!

    ReplyDelete
  6. Daar valt een hoop uit te eten zo te zien. (De courgettebloemen zag ik al langskomen :) En wat is er lekkerder dan eten uit eigen tuin.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts