Cuisine sauvage - koken met wilde eetbare planten
Ik ben niet zo'n 'onverwachte' kok en hou het bij de bekende alledaagse groentes.
Experimenteren op dat gebied is niet direct aan mij besteed.

Maar mijn nieuwsgierigheid werd gewekt toen ik op het programma van de mediatheek 'Atelier Cuisine Sauvage' oftewel 'Wild koken' zag staan en ik schreef me in.

Tijdens dit Atelier roken, proefden en ontdekten we nieuwe smaken.
Van veel eetbare wilde planten weet je het bestaan maar je staat er niet bij stil dat je je sla kunt decoreren en op smaak kunt brengen met madeliefjes, sleutelbloem, hondsdraf.............
Enige kennis is natuurlijk wel verreist voordat je begint te experimenteren om geen risico te lopen om ziek te worden. Ook moet je opletten waar je je planten plukt natuurlijk.

De slanke sleutelbloem heeft trouwens een anijs-achtige zoete smaak........

In je eigengemaakte pesto kun je de basilicum blaadjes vervangen door brandnetelblaadjes. 
Dit recept maakten we tijdens het atelier en ik vond het erg lekker smaken.

Ikzelf ben inmiddels nieuwsgierig geworden naar brandnetelsoep en ik denk dat ik dit binnenkort maar eens ga proberen. Ik hou jullie op de hoogte.

Hebben jullie ervaring met 'wild koken'? Ik ben zeker geïnteresseerd in jullie ideeën :-)

(de foto's zijn niet allemaal even mooi en scherp geworden, ik moest het met m'n telefoon doen want ik was m'n fototoestel vergeten)

Comments

 1. Het ziet er met bloemetjes wel gelijk gezellig uit. Ik vraag me dan altijd af of het ook lekker smaakt. Anijs is wel erg lekker. Zelf ben ik nog niet verder gekomen dan de honing uit de bloem van de dovenetel te zuigen. Maar volgens mij hebben mijn ouders ooit wel (vogel)muur bereid op de volkstuin. Laatst schreef ik een herbariumblogje waarbij ook zo'n beetje alle bloemen eetbaar bleken. Wel leuk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toen ik klein was proefde ik ook van de dovenetel. Ik herinner me dat ik dat wel lekker zoet vondt. Of we kauwden op de steel van de zuring....... De vogelmuur kende ik niet, net even op internet opgezocht. Van wanneer is je herbariumblogje? Heb ik denk ik gemist.

   Delete
  2. Dat was dinsdag 11 april. Allemaal verse bloemen foto's. http://priepraat.blogspot.nl/2017/04/als-je-echt-kijkt-zie-je-zoveel-meer.html
   Ja nu je het zegt. Zuring deden we ook. Die herinnering is niet echt lekker :)

   Delete
 2. Nee ik heb geen enkele ervaring hiermee, maar hoe je het vertelt en met de mooie foto's erbij, lijkt het me wel wat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Zeker het proberen waard. Ik vond het erg verrassend Bettie!

   Delete
 3. Nee ik heb geen enkele ervaring hiermee, maar hoe je het vertelt en met de mooie foto's erbij, lijkt het me wel wat

  ReplyDelete
 4. Ik heb geen ervaring met wildplukken voor gebruik in de keuken. En ik ben er ook wat huiverig voor i.v.m. wildplassen en goed determineren. Is het een slanke of gulden sleutelbloem en zijn ze allebei eetbaar? Zorgelijke type dus. Het ziet er prachtig uit.
  We hebben trouwens wel eens paddestoelen geplukt met mijn Franse zwager in een park bij Parijs. Ik vond het toen zo bijzonder dat we ze bij een apotheek konden laten checken voor gebruik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Het is de slanke sleutelbloem Ageeth. Ook ik ben er wel wat huiverig voor, zondag tijdens een wandeling herkende ik vele planten die besproken werden tijdens het atelier op zaterdag. Maar niet mee durven nemen, niet wetende of het wel 'schoon' was. Misschien een goed excuus om niet meer onkruid te gaan wieden in de tuin ;-)

   Delete
 5. Ik heb zoiets nooit eerder gegeten maar ik zou er wel voor openstaan. Heb meteen een romantisch beeld....dat alle plantjes en bloempjes geplukt worden in een mooi stukje natuur. Waar geen hond mag komen en waar mensen het niet in hun hoofd halen om er te plassen, hihi. Mooie nieuwe week voor jullie! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat wordt zoeken naar een mooi verlaten stukje natuur. Misschien in Zweden Chantal? Jij ook een mooie week toegewenst!

   Delete
 6. Heel interessant! Wij maken wel eens pannenkoeken met koekenkruid, en hondsdraf gebruik ik tijdens wandelingen als je geprikt bent door een netel. Sla versier ik met komkommerkruid in de zomer, of goudsbloem.
  De meeste (on)kruiden die je toont, kende ik wel, maar écht mee koken, nee, dat heb ik ook nog niet gedaan.
  Toch krijg ik er zin in, als ik dat zo zie. Kan alleen maar heel gezond zijn.
  Veel plezier er nog mee,
  Sigrid

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik vond het inderdaad een interessante en verrassende morgen Sigrid. Ik heb veel bijgeleerd. Ik weet zeker dat ik als decoratie van sla of toastjes gebruik ga maken van bepaalde planten en bloemetjes.
   Fijne dinsdag daar. X

   Delete
 7. Ik sta er wel voor open, zou best een workshop over koken met wilde planten willen doen. Zal ook maar eens beginnen met een brandnetelsoepje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Als ik het goed heb begrepen wonen jullie daar midden in de natuur dus vast en zeker genoeg wilde planten te vinden.......

   Delete

Post a Comment

Popular Posts