Vlierbessensiroop en klein ganzenavontuur










Goed bewaakte vlierbloesemschermen

Onder veel gesis en gegak plukte ik ze vliegensvlug.
De vlierstruik bij ons buurvrouwtje in de tuin bloeide uitbundig zo'n 2 weken geleden. Absoluut niet wetende dat deze struik in haar ganzenren stond (praktisch heel de tuin is ganzenren trouwens, merkte ik achteraf) vroeg ik haar of ik de bloemen bij haar in de tuin mocht plukken. 
Natuurlijk was dit geen probleem en riep ze me achterna; "die ganzen doen je niks hoor, je kunt gewoon de ren inlopen".
Even wilde ik regelrecht rechtsomkeer gaan maar ze stond me zo aan te moedigen vanachter haar raam (ze is een aantal weken geleden gevallen en kan op het moment nog niet zo ver lopen) dat ik toch maar ging. 
Absoluut niet op m'n gemak, zo dicht mogelijk bij het hekje en deze 3 dames goed in de gaten houdend begrijpen jullie misschien wel dat het mandje zo vol geplukt was ;-)




Vlierbloesemsiroop
Nog zo'n eenvoudig, verrassend en zomers recept!

Ik paste het recept van vorig jaar wat aan; vlierbloesemsiroop .
Lekker maar het mocht wel wat minder zoet dus hier volgt het aangepaste recept.

RECEPT

VOOR
Ongeveer 1 fles vlierbloesemsiroop

INGREDIENTEN
15 vlierbloesemschermen
600 ml water
fijngeraspt schil en sap van 1 biologisch citroen en sinaasappel
1/2 theelepel citroenzuur
210 g suiker

BEREIDINGSWIJZE
Pluk op een droge dag en 's ochtends vroeg, dan hebben de bloesems de meeste aroma. Was de schermen niet, dan gaat de smaak verloren. Leg de bloemen even buiten, op een theedoek bijvoorbeeld, zodat de insecten en beestjes kunnen ontsnappen. Verwijder zoveel mogelijk steel.

- Vul een pan met de bloemen en het koude water. Doe er het fijn geraspte schil van de citroen en sinaasappel bij.

- Doe een deksel op de pan en laat de bloemen gedurende 24 uur trekken. Zet het zolang op een koele plaats. (Ik zette de pan in de kelder).
- Zeef de bloemen door een vergiet, bekleed met een theedoek, en vang het sap op in een pan. Druk de bloemen goed uit.
- Meng het vlierbloesemwater met de suiker, het sap van de citroen en de sinaasappel  en het citroenzuur.
- Zet de pan op het vuur en laat het tot het kookpunt opwarmen (en dit keer liet ik het nog zo'n 5 minuten sudderen). 
- Laat het sap afkoelen en giet het in gesteriliseerde flessen. Bewaren in de koelkast.

Heerlijk met bruiswater of witte wijn!
Santé!

Comments

  1. Je moest er wel wat voor doen, maar lekker is het !!!

    ReplyDelete
  2. Wat een avontuur, knap dat je durfde.
    De foto's van de mand tegen de wand zijn supermooi!!

    ReplyDelete
  3. Ik vind je foto's weer prachtig! Ik ben ooit eens tijdens de uitvoering van mijn werk door een waakgans gebeten, dus ik doe het je niet na. Ik waag met niet aan recepten waar ik de ingrediënten, die uit de natuur komen, niet kan wassen en koken.

    ReplyDelete
  4. Oh dat zou ik niet gedurfd hebben,tussen die ganzen lopen.Laat de siroop smaken.De bloemen ruiken inderdaad heel lekker.

    ReplyDelete
  5. Fijne foto's, Alet. Er wordt niet voor niets gezegd dat ganzen net waakhonden zijn.

    ReplyDelete
  6. Haha, ik zie het helemaal voor me :-)

    ReplyDelete
  7. En de ganzen deden niks . Mijn vader nam ooit ganzen mee van iemand die er vanaf wilde en ik ontdekte waarom. Ze zetten hun snavel hard in je vel en draaien. Ik voel het nog. Maar goed, het was een kwestie of of voor jou en de siroop won. En alleen om de foto's al de moeite waard.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts