Lekkere, eenvoudige en snel te maken groentesoep







Op het menu vandaag staat een super eenvoudig en snel recept: groentesoep. 

De griep is hier weer de deur uit en dat houden we graag zo. Extra groenten en fruit kan dan geen kwaad lijkt mij. De gemakkelijkste manier om kinderen groenten voor te schotelen is in de vorm van soep. Tenminste hier wel in ieder geval. En dan helemaal de gemixte versie; dat voorkomt gesputter tegen stukjes ;-)


Hoe maak je deze eenvoudige groentesoep?


- Maak de groenten schoon en snijd ze in plakjes, ringen, stukken.

In de soep van vandaag deed ik ongeveer 3 preien, 3 courgettes, een blikje gepelde tomaten en nog wat overrijpe kerstomaatjes die in de fruitmand lagen te verpieteren.

Dit recept is niet alleen snel en eenvoudig te maken maar je kunt er ook je verlepte groenten in kwijt die je anders weg zou gooien. En verder kun je eindeloos variëren met wat voor groente dan ook. (Een rode paprika erbij is ook erg lekker trouwens).

- Doe alle groenten in een pan, 2 groentebouillonblokjes erbij en water toevoegen totdat de groenten net onder water staan.

- Breng het aan de kook, zet het vuur lager en laat het een tijdje pruttelen tot de groenten goed gaar zijn.


- Daarna pureren met de staafmixer. 


Voor het pureren haal ik er altijd een soeplepel of 2 kookvocht uit. En als achteraf blijkt dat de soep toch te dik is doe ik beetje bij beetje de bouillon er weer bij tot de gewenste dikte is bereikt.


- De vers gesneden bieslook erover (maakt het helemaal af).


Ik kon hier al verse bieslook uit m'n kruidentuintje halen :-)


- Als het nodig is de soep op smaak brengen met peper, zout en/of room.


Recept soepcroutons


Om er een echte maaltijdsoep van te maken serveren wij er vaak geraspte kaas, gebakken spekjes en zelfgemaakte soepcroutons bij. Ook meteen een uitstekende manier om oud brood te verwerken.


Als er brood over is doe ik dat vaak in de diepvries en dat komt op zulk soort momenten altijd goed van pas.


- Snijd het oude brood in blokjes en doe ze in een boterhamzakje.

Doe er zout, peper, herbes de Provence en een scheutje olijfolie bij en schudden maar.

- Neem een bakplaat, leg hier een stuk bakpapier op en verdeel de broodblokjes gelijkmatig over de bakplaat.


- Doe ze ongeveer een tiental minuutjes in de voorverwarmde oven bij 190°C tot ze lekker bruin en knapperig zijn.


Ik koop absoluut nooit meer soepcroutons in de winkel. Dit is zo ontzettende eenvoudig om te maken en qua smaak absoluut niet te vergelijken. In een afgesloten bakje zijn ze ongeveer een week te bewaren. 

Gewoon zo uit het vuistje ook erg lekker trouwens. Mmmmm om je vingers bij af te likken.

Bon appétit!

Comments

  1. Verrukkelijk. Ik zou er niet zelf op gekomen zijn om te pureren bij groentesoep maar nu je het hier zo schrijft lijkt het me wel erg lekker. Helemaal met de croutons erbij. Jammie!

    ReplyDelete
  2. Dat is de lekkerste soep, zelfgemaakte! Gepureerd valt het hier ook beter in de smaak, maar ik heb het liever ‘gewoon’.
    Mijn tante had laatst Hollandse groentesoep gemaakt op de ouderwetse manier (met heel veel met de hand gedraaide balletjes). Ook haar kippensoep is niet te versmaden.

    ReplyDelete
  3. Hier ook altijd zelf gemaakte soep!Hmm korstjes erbij,moet ik ook nog eens maken.Bedankt voor de tip ervan.

    ReplyDelete
  4. Ik maak mijn soepen ook vaak zo en vooral bij de kleinkinderen gaat het er dan in als koek;-) Die croutons voorbereiden in een zakje vind ik een geweldige tip.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts