Museum "La Piscine" Roubaix















Een groot gedeelte van Roubaix is allesbehalve glorieus. Vroeger (eind negentiende - begin twintigste eeuw) was het een rijke stad en het kloppende hart van de Noord-Europese textielindustrie. Er bevonden zich talloze textielfabrieken in de "stad van duizend schoorstenen". Door de mondialisering ging het in de tweede helft van de twintigste eeuw mis en sloten één voor één de fabrieken hun deuren. Tegenwoordig is Roubaix de armste grote stad van Frankrijk met 45% van de bevolking die onder de armoededrempel leeft. Een stad met veel verval en vergane glorie maar er wordt veel gedaan (vooral op cultureel gebied) om hier voorzichtig verbetering in te brengen. Een prachtig voorbeeld hiervan is "La Piscine ", museum voor kunst en industrie, gevestigd in het voormalige Art-Deco-gemeentezwembad, gebouwd tussen 1927 en 1932. Het zwembad sluit definitief z'n deuren in 1985 om een aantal jaren later (in 2000) z'n deuren weer te openen als museum.

We bezochten dit museum tijdens de afgelopen herfstvakantie. De eerste keer voor ons, net zoals Villa Cavrois die week ervoor. Ik was vooral erg onder de indruk van het prachtige gebouw, lang beschouwd als "het mooiste zwembad van Frankrijk". De sfeer van het vroegere zwembad is nog altijd sterk aanwezig door de aanwezigheid van vroegere badruimtes, kleedhokjes en douches die nu dienen als expositie ruimte. En dit wordt nog eens extra versterkt door de zwembadgeluiden die af en toe uit de speakers klinken. In het midden van het museum bevindt zich het olympisch zwembad met prachtige mozaïek rand. En dan heb ik het nog niet eens gehad  over de 2 schitterende glas-in-loodramen (een opgaande en ondergaande zon) .......... De diversiteit aan kunststukken is enorm; er wordt hier een enorme collectie schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, textiel, mode, design en keramiek tentoongesteld. Eigenlijk gewoon teveel om te bezichtigen in één bezoek. Dus we komen hier gewoon nog een keertje weer terug.


Comments

  1. Dat is zo mooi, dat ze 'oude' fabrieken, of een zwembad, gaan gebruiken voor iets anders. Dit is wel een hele mooie. Vaak is het teveel voor 1 bezoek, maar dan mag je nog eens terug, hier geen straf. Ook de foto's buiten vind ik erg mooi.

    ReplyDelete
  2. Wat is dit mooi, hier zou ik niet uitgekeken raken. In die periode, de art deco zijn er zulke prachtige gebouwen neergezet. Mijn favoriete bouwstijl.

    ReplyDelete
  3. Zó mooi, wat een schitterende bouwstijl is dat toch.
    Geweldig dat het wordt bewaard en men er ook naar toe kan om van het gebouw en van mooie kunst kan genieten.
    Bepaald geen straf om daar nog eens terug te keren.

    ReplyDelete
  4. Oh ja, prachtig. Ik vond Villa Cavrois ook al zo mooi. art deco is zo'n mooie stijl.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts