Bezoek Villa Cavrois













Het is (school)vakantie hier, voor het jongste stel van de familie dan. 
Voor oudste begint die volgende week. Man en ik werken dit keer en sparen onze dagen op voor eind december :-)
Ik kan wel wat schuiven met m'n werkuren, dit maakt dat er hier en daar wel een dagje vrijkomt om wat uitstapjes te maken.
Afgelopen woensdag bracht ons dit naar Lille. We bezochten "Villa Cavrois". 
Al vaak iets over gehoord, vlakbij en in al die jaren dat we hier wonen nog nooit geweest. 

Villa Cavrois is de realisatie van de architect Mallet-Stevens, besteld door Paul Cavrois (grote naam in de textielindustrie van Roubaix in de jaren '30) en werd in 1990 beschermd als historisch monument.
De villa wordt op 5 juli 1932 ingehuldigd en is een modern totaalkunstwerk. Mallet-Stevens ontwierp niet alleen het gebouw maar ook het interieur en het toen 5 hectare grote park rondom het huis. 
Als de eerste tekeningen worden gemaakt neemt Mallet-Stevens, Paul Cavrois en zoon Jean mee naar Hilversum om het gemeentehuis te bekijken en krijgt hij de goedkeuring om te werken in de modernistische en geometrische geest van dit gebouw.


Villa Cavrois een modern kasteel, erg indrukwekkend door de kolossale afmetingen (een gevel van 60 meter lang en 2800 m2 woonoppervlakte),
door de soberheid en de hypermoderne uitrustingen (centrale verwarming, telefoon, ventilatie, elektrisch horloge, lift en radio in elk vertrek).
We waren alle drie nogal onder de indruk. Je kunt er veel van vinden; mooi of misschien wel helemaal niet. Maar een heerst een sfeer die ons niet koud liet in ieder geval.





Comments

  1. Prachtig vind ik het, en het deed mij inderdaad direct aan Hilversum denken. Vooral de 2e tweede foto is mooi zo met die vijver op de voorgrond.

    ReplyDelete
  2. Werkelijk prachtig.
    Ik had hier nog niet eerder van gehoord, maar zou het graag eens bezoeken.
    Heb het even opgezocht , maar wat een geschiedenis zit daar achter.
    Wat een verval heeft het gekend, mooi dat het gered is.

    ReplyDelete
  3. Wat een mooi uitstapje hebben jullie gemaakt.Wij waren de afgelopen 3 dagen in Parijs,ook het een en ander gezien.Er zijn zoveel mooie plaatsen in onze omgeving,hé!

    ReplyDelete
  4. Een bijzondere plek! Je foto's zijn prachtig!

    ReplyDelete
  5. Wat een prachtig gebouw. En wat leuk dat je ook naar binnen mocht.

    ReplyDelete
  6. YouTube - YouTube - VideoDl
    YouTube is the youtube converter place to learn the ropes and keep learning. It offers educational content. This website is operated by Gossip Girl Network,  Rating: 4.3 · ‎14 votes

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts