Onze tuin in mei


De tuin wordt steeds meer zoals we het voor ogen hebben.
Het groeit; de bomen en planten maar ook ons jarenplan.
Natuurlijk zijn er nog wensen, een kas bijvoorbeeld.
Een gezellige kas, het liefste tweedehands of een zelfgemaakte van oude deuren 
en ramen, dat zou helemaal fantastisch zijn.

Wat we ook graag in de tuin wilden was een natuurlijk graslandje.
Iets gemakkelijker en sneller te realiseren en die is er inmiddels dus al.
Dit is het tweede jaar dat we een stukje grond achter in de tuin gewoon maar laten groeien. Een paradijs voor dieren en wilde bloemen.
Vorig jaar groeide er vooral veel gras,
dit jaar bloeiden er al pinksterbloemen en op het moment
bloeit er veel fluitenkruid (hierboven op de foto) en staan er boterbloemen.
De brandnetels, een belangrijke plant voor vlinders, laten we er ook gewoon staan. 
Hier niet op de foto te zien maar achter het veldje maakten we een houtwal als natuurlijke afscheiding met de buren.
Ook iets wat van ons wensenlijstje weggestreept kan worden.

 


Nieuw in de tuin dit jaar is het tomatenafdak. De tomatenplanten staan op deze manier droog en moeten zo beschermd worden tegen de tomatenziekte. Ik ben zelf erg nieuwsgierig naar het resultaat. De paprika-, peper en aubergineplanten komen daar trouwens ook.
Ik bouwde het afdak helemaal zelf en ben er zodoende dubbel zo trots op!
Ik gebruikte latten die over zijn van de verbouwing, takken van een boom die 2 jaar geleden gekapt moest worden en dat gezellige deurtje komt uit het oude 
kippenhok :-) Op de 6 steunpalen na, helemaal hergebruik.
Daar voor het deurtje zette ik de pot met klimmende winde en
de hopplant die ik voorzaaide in de veranda komt daar ook.
Ik hoop dat beide planten daar goed groeien en tegen het afdak gaan klimmen.
Het stukje grond hierboven was vorig jaar nog gras. 
Ik moest aan het spitten want mijn Dahlia-verzameling wordt (te) groot
Ik plantte hier 16 knollen + 8 tussen de border aan de andere kant van de tuin. Ik zaaide er dille tussen en de zinnia's komen hier ook.
De bedoeling is om hier een schapenhek omheen te plaatsen, daarom staat die scheve paal daar ook ;-)
Je ziet hier op de voorgrond een paar takken van de vijgenboom en links de frambozenstruiken.
Die vijgenboom kwam er na een vakantie in Griekenland.
Ik at nog nooit zulke lekkere vijgen als daar maar de vijgen van deze boom zijn ook absoluut niet slecht!Dit is een doorkijkje naar de bloemenborder, hier bloeit nu voor het eerst de judaspenning en nog even dan bloeit de reukerwt ook. De zaden hiervan kreeg ik van Ageeth (Ogenzalf). Aan veel van wat hier groeit of bloeit kleeft een herinnering. De spinazie en de laurier komen uit de tuin van de ouders van man. De appelbomen kregen we op meerdere verjaardagen net zoals de Annabella trouwens, een cadeau van lieve vrienden. Ik verzamelde springbalsemijnzaad tijdens een fietstocht (door het Dal van Ruiten A, provincie Groningen) met zus een aantal jaren terug. Zaad van de stokrozen nam ik mee van een vakantie op Noirmoutier en de aangeplante heg zijn stekjes uit de tuin van pa en ma. 
Ook kreeg ik zaad van iets "geels" van pa, hij wist de naam niet meer. 
Maar het komt op dit jaar, dus dit mysterie zal nu opgelost worden :-) 

Op de voorgrond staat rabarber en komt de spinazie op. Dat sprietje daar is een maïsplant. Ook een nieuwkomer dit jaar. Dochter kijkt nu al uit naar de popcorn die ze daar mee wil gaan maken.


De kamille is een eenjarige plant en zaaide ik voor het eerst 2 jaar geleden. 
Het zaait zich gemakkelijk uit en staat nu alweer bijna in bloei. 
Dit jaar toch eens proberen om daar thee van te maken.
Ook een bloem die zichzelf uitzaait en hier en daar spontaan weer opkomt is de korenbloem.Het oude tafeltje vond ik nog in het schuurtje van ons "Buurvrauws Hoeske" (hier te zien op de achtergrond). Een paar stoeltjes erbij, een bloempotje op tafel en weer een gezellig hoekje gecreëerd. In dit geval onder de notenboom. Net erachter staat een klein kersenboompje die we eind vorig plantten. Het begin van een kleine boomgaard.In de moestuin doen de uien en sjalotjes het goed. Zaad van een uitgebloeide slaplant die ik gewoon liet staan vorig jaar komt her en der op net zoals de peterselie trouwens. De beide artisjokplanten slaan goed aan en hebben de winter gelukkig overleeft. 
Bloemen zijn erg nuttig in de moestuin want ze trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Hierboven op de foto staat papaver maar verder komen hier en daar ook afrikaantjes, goudsbloemen en oost-indische kers op.Nog zo'n fijn plekje is daar op het blauwe bankje. Hier staat 's avonds het langste de zon en daar zitten we dan vaak ook nog even.
Voor nu regent het hier sinds eergisteren. Wat goed is voor de tuin want het was hier ontzettend droog. De regentonnen zijn weer vol. We kunnen weer even vooruit. Iedereen een hele fijne zondag toegewenst .PS: Ik zei toch dat het een fijn bankje is ;-)
Gisteravond was ik ze even "kwijt" en zag ik dit gezellig tafereeltje toen ik richting de tuin liep. Snel stiekem een foto gemaakt. Ondanks de kou en nattigheid (na 2 dagen regen) installeerden ze zich met plaids en kussens op het bankje. 
"Nous avons regardé le couché de soleil"; zeiden ze toen ze weer binnen kwamen.
Comments

 1. Wat een fantastische plek, jullie tuin! Ik geniet van je verhaal en je foto's!

  ReplyDelete
 2. VERLIEFD ben ik op je grasveldje met Fluitenkruid. Eigenlijk op je hele tuin, wat een fijne plek maken jullie ervan. En heel fijn dat wij regelmatig 'te gast' mogen zijn.

  ReplyDelete
 3. Geweldige plek hebben jullie gecreëerd.
  Ik ben een beetje jaloers op de vijgenboom, ze hangen er al in zag ik.
  Ik nam in het najaar een scheut mee van de vijgenboom van onze dochter en ik zal al blij zijn als er leven in blijft. Elke dag loop ik naar buiten en kijk de blaadjes er bijna uit.

  ReplyDelete
 4. Wat een mooi aanbod heb je in je bloemen en groententuin!Ik mis dat wel,een eigen tuin nu ik op een appartement woon,maar ja je kan niet alles hebben in het leven ;-) en wat ik niet mis is het onkruid verwijderen uit die eigen tuin!

  ReplyDelete
 5. Ageeth heeft gelijk, je hebt een paradijsje gecreëerd. Het is ook zo'n gezellige tuin, met overal van die leuke plekjes. Dille, dat gaat op mijn boodschappenlijstje. Dat staat zo leuk tussen de bloemen van boeketten.

  ReplyDelete
 6. Het ziet er geweldig uit. Relaxt vind ok het

  ReplyDelete
 7. Wat een heerlijke tuin! En het tomaten-afdakje ziet er super mooi en leuk uit! Heerlijk om weer zo 'bezig' te zijn hè?!

  Groetjes, Verie

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts