Galette met rabarber
Het fijne van (moes)tuinieren is dat je het wisselen van de seizoenen heel bewust meemaakt.
Zo kijk je iedere keer weer uit naar wat komen gaat.
Zo vieren we hier op dit moment de lente met rabarber uit eigen tuin.
Juist omdat het niet het hele jaar te verkrijgen is verheug ik me er na de winter extra op.
KWEKEN
Rabarber is een erg gemakkelijke groente om te kweken.
Je hoeft er eigenlijk niet zoveel voor te doen. Het is een vaste plant die ieder jaar gewoon weer opkomt. De mooie kleuren en grote bladeren staan ook nog eens erg mooi in de tuin.
Eén van de twee rabarberplanten vermeerderde ik dit jaar door de plant in drieën te scheuren en weer uit te poten. Dit doe je ergens in maart als de eerste scheuten uit de grond komen. Ook voegde ik flink compost toe.
De bloemstelen kun je beter zo vroeg mogelijk weghalen zodat de plant al z'n energie in de bladeren stopt.
Die eerste rabarberplant stond hier al toen we het huis kochten en die is dus in ieder geval al 18 jaar oud!
OOGSTEN
Rabarber kun je van april tot de langste dag van het jaar oogsten
en dan is het weer geduldig wachten tot het volgend jaar.
Na 21 juni worden de stelen hard en smaken ze wrang door het oxaalzuur.
Door de rabarberplant vanaf deze dag met rust de laten kan deze ook weer voldoende op krachten komen tegen de winter.
Snijd bloem- en bladstelen niet af, maar draai ze en trek met een ruk los.
Nadat ik naar "traditie" deze rabarbertaart maakte
teste ik vorige week het volgende recept.
Wat mij betreft ook echt een succesnummer!!!
Galette met rabarber
Een heerlijk recept om de lente mee te vieren !
RECEPT
VOOR
6/8 personen
INGREDIENTEN
VOOR DE GALETTE:
130g bloem
125g boter
1 eetlepel suiker
3 eetlepels water
1/4 theelepel zout
3 eetlepels water
1/4 theelepel zout
VOOR DE VULLING:
Rabarbercompote
2 flinke stengels rabarber (320g)
sap van 1 citroen80g kristalsuiker
320ml water
Amandel"crème"
60g gemalen amandelen
1 ei
30g kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
VOOR DE GARNERING
2 flinke stengels rabarber (320g)
1 eigeel
1 eetlepel suiker
BEREIDINGSWIJZE
- De galette: Meng de bloem, boter (in stukjes gesneden), suiker, zout en water
tot een mooi stevig en glad deeg en laat dit een half uurtje in de koelkast rusten.
- De rabarbercompote: De rabarber niet schillen, in stukjes snijden en ongeveer 10 minuutjes koken met het citroensap, de suiker en water tot het mooi zacht is.
Schep daarna de rabarber uit de pan en vang het op in een zeef, druk het vocht uit de rabarber. (Vang het rabarbersap op en gooi deze niet weg, je kunt hier nog heerlijke rabarbersiroop van maken door dit nog een minuut of tien te laten koken zodat het wat aandikt).
- De amandel"crème": Meng de gemalen amandelen met 1 ei, de suiker en vanille- suiker.
tot een mooi stevig en glad deeg en laat dit een half uurtje in de koelkast rusten.
- De rabarbercompote: De rabarber niet schillen, in stukjes snijden en ongeveer 10 minuutjes koken met het citroensap, de suiker en water tot het mooi zacht is.
Schep daarna de rabarber uit de pan en vang het op in een zeef, druk het vocht uit de rabarber. (Vang het rabarbersap op en gooi deze niet weg, je kunt hier nog heerlijke rabarbersiroop van maken door dit nog een minuut of tien te laten koken zodat het wat aandikt).
- De amandel"crème": Meng de gemalen amandelen met 1 ei, de suiker en vanille- suiker.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
Leg het in het ingevette bakblik.
Beleg de bodem (laat wel 4 tot 5 centimeter vrij aan de kanten) met de amandelcrème en daarna de rabarbercompote.
Garneer dit stukjes rabarber.
Voor de mooie rode kleur schilde ik deze niet.
Vouw de kanten voor een gedeelte over de galette en smeer deze in met het eigeel en bestrooi met wat suiker.
- Bak de galette gedurende 25 à 30 minuten in een voorverwarmde op 175°C.
Leg het in het ingevette bakblik.
Beleg de bodem (laat wel 4 tot 5 centimeter vrij aan de kanten) met de amandelcrème en daarna de rabarbercompote.
Garneer dit stukjes rabarber.
Voor de mooie rode kleur schilde ik deze niet.
Vouw de kanten voor een gedeelte over de galette en smeer deze in met het eigeel en bestrooi met wat suiker.
- Bak de galette gedurende 25 à 30 minuten in een voorverwarmde op 175°C.
Bon appétit !
Ziet er heerlijk uit. Hier is de rabarber ook bijna zover, kan niet wachten.
ReplyDeleteIk denk dat ik de laatste vijfentwintig jaar geen rabarber heb gegeten. Ik hield er nooit van. Dit ziet er allemaal erg aantrekkelijk uit. Misschien toch weer eens proberen. Ik hield vroeger ook niet van spinazie, nu wel, dus...
ReplyDeleteIk heb je recept opgeslagen, heel misschien kom ik nog op tijd in Frankrijk om rabarber te oogsten.
ReplyDeleteGeweldig. Nadat onze vorige rabarber het loodje had gelegd (dat doen ze dus blijkbaar als ze op de verkeerde plek staan) hebben we dit jaar een nieuwe gekocht. 't Is nog maar een baby. Dit recept zal tot volgend jaar moeten wachten, maar dan gaan we het zeker weten uitproberen.
ReplyDeleteIk hou van rabarbermoes, smaakt naar vroeger!
ReplyDeleteHet ziet er lekker en mooi uit Alet!
Ik zag het weer liggen in de winkel . Het herinnert mij aan vroeger toen mijn moeder er moes van maakte. Jouw traditie is ook wel een hele smakelijke!
ReplyDeleteOh lekker zo rabarber!Als kind kregen we bij mijn grootouders zo een steel met een potje fijne suiker om dat in te steken en op te eten!Jouw receptje ga ik opslaan ;-)
ReplyDeleteZiet er niet slecht uit! Nog een kopje koffie erbij... ;-)
ReplyDeleteDe plant op zich is al mooi en vooral wanneer hij gaat bloeien !
ReplyDeleteJullie zullen wel hebben gesmuld !!!