Tapenade van groene olijven - een compleet restjesrecept







Met restjes kun je onverwacht verrassende en lekkere hapjes maken.
Dit hoeft echt niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Als bewijs onderstaand
recept!

De grote, aangebroken pot groene olijven stond me al een tijdje in de weg
daar achterin de koelkast.
Want ten eerste "bijna over datum" en ten tweede "geen idee wat ik hier nu 
mee kon maken".  
Af en toe een olijf (in een salade, op een pizza, als borrelhapje........) is wel lekker maar een halve kilo krijgen we hier, in zo'n korte tijd, niet op.

Natuurlijk hebben we onze kippen. Die "dames" eten écht bijna alles maar ik heb zo het idee dat ik die niet blij maak met een flinke portie olijven. 


Weggooien was en is geen optie want op weg naar een duurzamer leven
wil ook ik minder voedsel verspillen.

Ik ging zodoende ten rade bij het Kliekjescollectief *

(nog niet zolang geleden werd ik lid van deze groep "restjesredders" op Facebook).
Uit meerdere reacties en ideeën koos ik ervoor om een olijventapenade
te maken en redde ik niet alleen een pot groene olijven van de afvalbak
maar ook een half potje zongedroogde tomaten en een aangebroken zakje pijnboompitten.

Tapenade van groene olijven
Een compleet restjes-recept!

RECEPT

VOOR
4 (jam)potjes groene olijventapenade
(waarvan ik er drie in de diepvries deed,
en ik kan je inmiddels vermelden dat dit echt goed wil)

INGREDIENTEN
500g ontpitte groene olijven
stuk of 6 uitgelekte zongedroogde tomaten
3 eetlepels kappertjes
50g pijnboompitten (die ik even in de koekenpan roosterde)
een handje vol verse peterselie
2 eetlepels (biologische) olijfolie
peper en zout naar smaak

BEREIDINGSWIJZE
Alle ingrediënten samen (grof) mixen met de staafmixer.
Is de tapenade te droog voeg dan nog wat olijfolie toe.

Ik maakte er die dag meteen mijn lunch mee:
op een geroosterd stokbroodje (van de dag ervoor) met een plakje ham.

BON APPETIT

* " Het KliekjesCollectief is een besloten Facebook-groep waarin (thuis)koks hun beste restjesrecepten delen. " 
" Een beter milieu – dat doen we met zijn allen. 
Let’s make taste not waste, y’all! "
Mocht je ook geïnteresseerd zijn dan kun je je hier voor deze besloten Facebook-groep aanmelden
" Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En hoe meer kliekjesrecepten, natuurlijk :-) "

Comments

  1. Lekker! Ik zoek vaak op het internet voor recepten wanneer iets op moet of ik een flinke hoeveelheid van iets heb. Zo leuk om alles te verwerken en daar van te genieten.

    ReplyDelete
  2. Ik heb mezelf maar eens lid gemaakt, leer graag van anderen. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik nagenoeg nooit restjes heb. We zijn nog maar met zijn tweeën en ik ben een zuinige kookster.

    ReplyDelete
  3. Goed idee. Ik maak regelmatig van van alles en nog wat pesto voor door de pasta. En dat broodje zier=t er heerlijk uit, ondanks dat ik niet van olijven houd.

    ReplyDelete
  4. Goed idee om het zo te verwerken!Lijkt me heel lekker.

    ReplyDelete
  5. Ben ik ook helemaal vóór, restjes opmaken. Weggooien nee daar doen we niet aan, bovendien, met restjes werken maakt creatief.

    ReplyDelete
  6. Heerlijk. Deze noteer ik. Thx!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts