Tot zover de groentetuin in maart













Omspitten of niet?

"Het is beter voor het bodemleven om dat niet te doen"; zo las ik.
"In de bovenste laag van de grond zit het meeste bodemleven, dit maakt de grond vruchtbaar en dit moet je niet verstoren"; zo las ik verder.
Een tweede, niet onbelangrijke reden, is dat ik daar niet hoef staan te zwoegen en te ploeteren. Spitten hoeft blijkbaar dus niet en dat laat ik dan graag achterwege. In februari voegde ik enkel een laag zelfgemaakte compost toe nadat ik het onkruid had verwijderd. Ziezo, en nu maar afwachten wat hier het resultaat van wordt.........

Radijsjes

Ongeduldig zaaide ik begin februari al radijsjes in een paar grote bakken.
Ik zette ze in huis maar die stonden hoogstwaarschijnlijk te warm en schoten door. Geen probleem! Alleen de voorpret was al leuk.
Ik zaaide nog een keer in maart en zette een grote bak in de veranda,
ook zaaide ik direct in de tuin. In de veranda groeit het goed en in de tuin komen ze ook op (foto 1 en 2). Radijs is één van de gemakkelijkste groenten om te zaaien en je hebt snel "resultaat". Na een maandje kun je al oogsten. Wel regelmatig water geven.

Groenbemesters

Vorig jaar kocht een een paar zakjes zaad van groenbemesters.
Deze zaai je om de bodem vruchtbaar te maken en ze zorgen er ook 
voor om onkruid minder kans te geven. Ook trekken ze insecten en vlinders aan. Ze zijn over het algemeen vorstgevoelig en sterven af in de winter.
We hebben hier afgelopen winter weinig tot geen vorst gehad dus ze staan hier opnieuw in bloei. Op foto 7 staat de komkommerkruid/ borage die opnieuw gaat bloeien.

Wortels, raapsteeltjes en bieslook (foto 4)

De worteltjes zaaide ik eind februari direct in de tuin, wel een beetje vroeg, zodoende maakte ik een mini-kasje van een paar bakstenen en een oud raam. 
Ik probeerde dun te zaaien zodat ik later niet hoef uit te dunnen. 
Het duurde even voordat er iets groeide maar ik zag deze week voor het eerst iets groens verschijnen :-)
Als je goed kijkt zie je voor het kasje, raapsteeltjes opkomen. Deze groeien snel en kunnen vanaf maart direct in de tuin gezaaid worden.
In maart kun je ook bieslook splitsen. Ik splitste een grote kluit in meerdere delen en plantte deze opnieuw uit.

Sla (foto 5)

Sla zaaide ik "voor" in bakken en deze bakken zette ik in de veranda. De sla-plantjes groeien goed en ze kunnen al snel de tuin in.
De slaplantjes op de foto komen hier en daar spontaan op in de tuin. 
Ik liet een aantal slaplanten doorschieten/ bloeien vorig jaar. Mooi om te zien en ik dacht dus wat zaadjes te oogsten voor 'dit' jaar. Dat vergat ik en het kwam er uiteindelijk niet meer van. De verrassing was des te groter toen ik deze slaplantjes ontdekte.

Platte peterselie (foto 6 en 11)

De platte peterselie gaat hier als een speer. We hebben hier de hele winter van kunnen eten. Een bewijs dat het hier echt niet koud is geweest afgelopen winter.

Framboos (foto 8)

De Frambozenstruiken beginnen al mooi groen te worden.

Rabarber (foto 9 en 10)

Ik groef dit jaar onze rabarberplant op en splitste de kluit in drieën. 
Ik plantte ze daarna met een flinke laag compost weer uit. Dit kun je in het najaar of in maart doen. Ook verwijder ik iedere keer de bloemstengels, dit is beter voor de levensduur van de rabarberplant.

De foto's maakte ik afgelopen woensdagavond. Als je foto's maakt in de avondzon krijg je een mooie warme sfeer.

Comments

  1. Genieten van al de jonge, frisse kleuren!

    ReplyDelete
  2. Het begin ziet er veelbelovend uit!!

    ReplyDelete
  3. Wat ziet het er heerlijk uit, je moestuin. De rabarber schiet uit de grond, die zal je al snel kunnen oogsten.

    ReplyDelete
  4. Het begin is gemaakt!Zo fijn om dit hier allemaal mee te mogen beleven.Ik mis dat wel,een eigen tuin maar op mijn terras begint de thijm ook weer te bekomen van de natte winter. De rozemarijn staat vol met paarse bloemetjes!!

    ReplyDelete
  5. Zo leuk hè, al die onverwachte ontdekkingen !

    ReplyDelete
  6. Dat wordt een voedzame oogst. Grappig wat je zegt over radijsjes als makkelijk. Brengt me gelijk terug naar de tijd dat we een volkstuintje hadden zo'n halve eeuw geleden en dat radijsjes daar onlosmakelijk mee verbonden zijn.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts