Vlierbloesemsiroop










Het moest er dit jaar maar eens van komen;
zelf vlierbloesemsiroop maken.
Het staat, en dan overdrijf ik echt niet, al een aantal jaren op 'dat ene lange' lijstje.......
En veel verder als dat lijstje kwam het tot nu toe niet.
Eén jaar zou ik gaan plukken maar toen bleek dat de vlierbloesem al lang uitgebloeid was.......

Dit jaar zou me dat niet gebeuren en hield ik het allemaal nauwlettend in de gaten.
Grappig dat het me nu pas opvalt dat deze struiken echt gewoon 'overal' staan. In praktisch alle tuinen, langs de weg, bij de sportzaal......
Het is één grote vlierbloesemzee op het moment. 
Genoeg om het hele dorp voor een jaar van vlierbloesemsiroop te voorzien volgens mij.

Ver hoefde ik dus niet te zoeken en de vlierbloemen waren vlot geplukt.
Moest er alleen nog even een recept gevonden worden.
Na een tijdje zoeken en lezen hier en daar werd het uiteindelijk "een beetje van Ria Loonhuizen, een beetje van Marleen van Es en natuurlijk een beetje van mezelf". 

Het boek "De wandelende fijnproever" van Ria Loohuizen is een reuze interessant boek met ontzettend veel informatie over "wildplukken".
Ook het boek "Eten uit de volkstuin" van Marleen van Es is erg inspirerend omdat het recepten en moestuintips combineert. Het boek is eveneens mooi geïllustreerd met haar prachtige foto's.

Nu de siroop klaar is en we hier al uitgebreid geproefd hebben kan ik jullie allemaal alleen maar aanraden om het ook eens te proberen (mocht je het nog nooit gemaakt hebben). Want dit is echt zo lekker en super eenvoudig om te maken.
Je moet alleen een beetje geduld hebben, de bloemen hebben 36 uur staan trekken.
Het smaakt zoals het ruikt. De geur is als de reuk van de bloemen.
Een heerlijke bloemengeur die ik dit jaar voor het eerst ontdekte bij het plukken van de bloemen. 

Bij ons gaat dit absoluut een jaarlijkse traditie worden!




Vlierbloesemsiroop
Een eenvoudig, verrassend en zomers recept!

RECEPT

VOOR
4 à 5 liter vlierbloesemsiroop

INGREDIENTEN
30 vlierbloesemschermen
3 liter water
2,25 kilo suiker (1 liter sap = 750g suiker)
2 citroenen

BEREIDINGSWIJZE
Pluk op een droge dag en 's ochtends vroeg, dan hebben de bloesems de meeste aroma. Was de schermen niet, dan gaat de smaak verloren. Leg de bloemen even buiten, op een theedoek bijvoorbeeld, zodat de insecten en beestjes kunnen ontsnappen. Verwijder zoveel mogelijk steel.

- Vul een soeppan met de bloemen en 3 liter koud water. Doe er, een in plakken gesneden, citroen bij.

- Doe een deksel op de pan en laat de bloemen gedurende 36 trekken. Zet het zolang op een koele plaats. (Ik zette de pan zelf zolang in de kelder).
- Zeef de bloemen door een vergiet, bekleed met een theedoek, en vang het sap op in een pan. Druk de bloemen goed uit.
- Meng het vlierbloesemwater met de suiker en voeg het sap van één citroen toe.
- Zet de pan op het vuur en laat het tot het kookpunt opwarmen. Alle suiker moet gesmolten zijn.
- Laat het sap afkoelen en giet het in gesteriliseerde flessen. Bewaren in de koelkast.
#

The best taste of summer in a bottle: Homemade Elderflower syrup!

RECIPE

FOR
about 4 to 5 liters

INGREDIENTS
30 elderflowerheads
3 liters water
2250g granulated sugar (750 g sugar for 1 liter juice)
2 lemons

HOW TO

Pick on a dry day and early in the morning, then the blossoms have the most aroma. Don't wash the screens, the taste would be lost. Place the flowers outside, on a tea towel for example, so that the insects and bugs can escape. Remove as many stems as possible.

- Fill a large cooking pot with the flowers and 3 liters of water. Add a slice lemon.

- Put a lid on the pan and leave to steep for about 36 hours in a cool place.

- Strain the Elderflower water by pouring the contents of the pot through a clean tea towel into another cooking pot.
- Mix the Elderflower water with the sugar, add the juice of one lemon and heat over low heat, stirring to dissolve the sugar. One the sugar has dissolved and the mixture has come to boil, turn the heat off.
Let it cool and pour the syrup into sterilized bottles. Store in the refrigerator.

Comments

  1. Hé wat leuk, ik maakte vandaag ook vlierbloesem siroop.

    ReplyDelete
  2. Wat leuk Alet en het levert ook nog eens prachtige foto's op!
    Warm je het op tot het kookt of mag dat juist niet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tot het kookpunt en dan meteen van het vuur halen en laten afkoelen. X

      Delete
  3. Hier in de buurt staat dat jammer genoeg nergens.Geniet ervan!Hoe drink je dat?Aangelengd met water/spuitwater of met bubbels?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inderdaad met (spuit)water. Maar met witte wijn is ook erg lekker!

      Delete
  4. Mmmmmmm...lekerrr...liefs Ria 💕

    ReplyDelete
  5. Wow! Prachtige foto's ook!

    ReplyDelete
  6. Ik heb dit nog nooit gemaakt, maar jouw foto´s zien er geweldig uit. Krijg zin om het te proberen!

    ReplyDelete
  7. Oh ja...dol ben ik er op maar nog nooit zelf gemaakt. Volgend jaar!! Groet, Petra

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts