BloemenfeestVergeet deze week niet, op weg naar je werk, naar school of waar ook naar toe, te genieten van de bermen want ze staan weer vol met fluitenkruid en zijn in deze periode van het jaar een echt bloemenfeest.
Ik reed er speciaal voor om en naam een bosje mee voor op de vaas.

De Franse naam is "Cerfeuil Sauvage" / "Cerfeuil des Bois", oftewel wilde kervel / boskervel. Wat de herkomst al een beetje doet vermoeden. Ze behoord tot de schermbloemfamilie en is familielid van veel keukenkruiden zoals anijs, kervel, peterselie en selderij.
Dat vond ik dan wel weer verrassend.

Planten uit de schermbloemenfamilie moeten trouwens wel voorzichtig benaderd worden omdat deze ook giftige familieleden bevat
zoals de gevlekte scheerling (Conium maculatum) en dodemansvingers (Oenanthe crocata).


Dit boekje kreeg ik van Ageeth (Ogenzalf). "De vreugde van het landleven"- "Dagboek van een Engelse dame uit 1906". Ik blader het vaak even door en het helpt me bij het zoeken naar namen van bloemen en planten. De illustraties zijn trouwens prachtig.


Dit bloemetje heeft nogal wat 'roep'namen blijkbaar zo las ik op de blog van Ingrid (Ingthings) dat het ook wel Zeeuws kant wordt genoemd. 
Zo mooi fijntjes en wit!

De Friese naam is Piipkrûd en de Groninger naam is Keesblom. Geen idee wat de herkomst hiervan is.

Ook een ontzettend leuk boekje is "Handboek voor Wildplukkertjes" door Erica Bakker en Ellen van den Broek. "Fluitenkruid heet niet voor niets zo. Je kunt er, echt waar, een mooie fluit mee maken".

Comments

 1. Genieten in hoofdletters! Wat denk je van cow parsley (koe peterselie) of het romantische lady’s lace.
  Fijn dat je zo van het boekje geniet. Beeldschoon is het en ik hoop er nog eens een te vinden.

  ReplyDelete
 2. Ook hier is zijn de bermen weer mooi versierd. Alle reden om eropuit te trekken dus. Ook als je nergens naar toe hoeft. Wat leuk je informatie over het fluitenkruid. Dat overal een 'verhaal' achter zit als je je erin verdiept. Wat het genieten nog eens vergroot. Dank je voor het lesje, die bewustmaking en de prachtige foto's van het fluitenkruid op het mooie boek. Fijne zondag. Xx

  ReplyDelete
 3. Ja mooi hé!! Ik geniet al enkele weken van de bermen en de omgeving die groen wordt en bloeit. Dat boekje ziet er ook heel leuk uit!

  ReplyDelete
 4. Inderdaad een mooie bloem!En de bermen doen ons weg dromen naar mooie momenten.Hier mogen we officieel geen planten of dergelijk mee nemen uit bos of berm...

  ReplyDelete
 5. Fluitenkruid, een van mijnlievelingsbloemen, maar van wie niet. Mooie foto's maakte je ervan. Het boek 'De vreugde van het landleven' heb ik ook, ik vond het een paar jaar geleden bij de kringloop en kijk er net als jij ook vaak in. Wij maakten vroeger als kinderen altijd fluiten van de steel van de bloem, ik zou het zo nog kunnen.

  ReplyDelete
 6. Wat een ontzettend leuk blogje !!

  ReplyDelete
 7. Fluitenkruid. Wij zijn al aan de derde vaas

  ReplyDelete
 8. Wat een mooie foto's Alet. Hier staan ook enkele takken, op het aanrecht eentje, op het tv-kastje. En ik vind het altijd zo gezellig fietsen, het wuift zo mooi in de wind langs het fietspad.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts