lundi 22 août 2016

Le rouge de betterave - Bietenrood






De oogst van onze moestuin is nogal wisselend deze zomer.

Door alle regen in juni werden alle tomaten- en aardappelplanten ziek. 
De oogst was dan ook nul komma nul. 
Ook probeerde ik dit jaar voor het eerst artisjokken te kweken, wat op niets uitliep want ze kregen bladluis.

Zelfs de oogst van de fruitbomen zoals als kersen, pruimen en appels viel tegen dit jaar.

Daarentegen hebben wij ontzettend veel sperziebonen gegeten net voordat we op vakantie gingen.
De wortels zijn mooi groot en lekker en de rode bieten zien er schitterend uit.
Ik vind de kleuren prachtig; bietenrood in combinatie met die groene bladeren!

De bieten kook ik en we eten ze meestal koud, als salade met een gekookt eitje, gesnipperd sjalotje en wat mayonaise. En jullie?


#

Betteraves,
cuites en salade,
avec un oeuf dur,
du persil,
une échalote,
un peu de vinaigrette.

J'adore ce couleur rouge de betterave
avec le vert clair de la feuille!


6 commentaires:

  1. De biet is wel een hele mooie groente inderdaad met zijn rode knol, rode stengel en groen rood geaderd blad. Koud als salade eet ik ze het liefst en zonder zuur. Eet smakelijk :)

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. En helemaal met dit warme weer is een koude salade extra lekker!

      Supprimer
  2. Wij hebben ook een goede opbrengst bij de bietjes en sperciebonen. Van de biet maak ik meestal een 'stamppot', gekookte biet raspen, ui fijnsnijden en aanbakken, bietjes en (gekookte en gestampte) aardappels erbij, even flink doorbakken en eet smakelijk.

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Stamppot van rode bieten; daar had ik nog nooit van gehoord. Lijkt me wel lekker om eens te proberen.

      Supprimer
  3. Prachtige oogst! Het is elk jaar weer anders. Bij ons zijn worteltjes en radijsjes vaak nogal wormstekig. Bietjes zijn zo gauw ze boven de grond komen een lekkernij voor de houtduiven. De oogst van sperziebonen (en snijbonen) was een aantal jaren zo goed dat we er even genoeg van hadden. Maar ik mis de stokken en hun begroeiing in de moestuin.
    Wij eten bietjes beetgaar gekookt en dan geraspt als warme groente. Mijn moeder fruitte een kleingesneden uitje met een beetje boter in de pan alvorens er de gekookte en geraspte bietjes in te doen. Lekker!
    Ik heb wel eens een taart gemaakt met bietjes, zoiets als worteltjestaart. Heel mooi, maar wel een beetje eigenaardig van bietjessmaak.

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Ontzettend veel duiven hier maar Franse duiven lusten misschien geen rode bieten ;-)
      Tja en als je zoveel bonen hebt ben je het inderdaad na een tijdje zat. Maar de rest geven we dan maar aan de buren.
      Ik heb al een aantal keren gezocht op internet naar een lekker recept van rode bietjestaart. Leek me inderdaad vooral mooi door de kleur. Niet direct iets gevonden. Kan me wel voorstellen dat de smaak ietsjes kan tegenvallen.

      Supprimer