jeudi 3 mars 2016

Lekker, lekkerder, lekkerst / Caramel au beurre salé









Dit van oorsprong Frans-Bretons recept is op het moment absoluut favoriet bij ons. Je zou me er 's nachts voor wakker mogen maken! De combinatie zoet en zout is geweldig. In Bretagne (Frankrijk) noem je het "Caramel au beurre salé". Heerlijk op een pannenkoek, bij een stukje appeltaart of met een bolletje vanille ijs. 


In een mooie pot, versierd met lintje en leuk kaartje is dit ook zeker een heerlijk zelfgemaakt cadeautje!

Er zijn ontelbaar veel recepten op internet te vinden en ik heb er zelf meerdere geprobeerd maar deze lukt bij mij het beste:


Ingrediënten (voor 1 potje saus):
- 160g kristalsuiker
- 80g (gezouten) boter
- 20cl volle room
- een beetje 'fleur de sel' (naar smaak toevoegen)

Bereidingswijze:

De kristalsuiker, in een steelpan met dikke bodem, op middelhoog vuur, langzaam tot karamel laten smelten. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De karamel moet een mooie lichtbruine kleur krijgen. Vooral niet roeren tijdens dit proces anders gaat de suiker kristalliseren.

Ondertussen verwarm je de room, tot het net niet kookt. 

Als de karamel klaar is, de pan van het vuur halen en erg voorzichtig, in één keer, de room toevoegen. Wel uitkijken want dit gaat hard pruttelen. Ondertussen goed roeren totdat je een gladde saus krijgt. Dit kan wel even duren.

De boter (in blokjes) toevoegen en roeren totdat de boter volledig opgelost is.

Mochten er nog klontjes (karamel) in je saus zitten of je vindt de saus (nog) te vloeibaar zet je het pannetje terug op laag vuur en roer je totdat het de gewenste dikte heeft.

Als laatste "Fleur de Sel" naar smaak toevoegen en de saus laten afkoelen.

In de koelkast is de saus zo ongeveer 2 weken houdbaar. Ook al duurt dat bij ons nooit zo lang.............

8 commentaires:

  1. Ik voel het nu al zitten op mijn heupen ;-)
    Hier mag je mij voor wakker maken en fijn zo'n huisrecept!
    Vorige week at ik nog verschrikkelijke lekkere gezouten karamel in Amsterdam <3
    Mooie foto's Alet, X

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Zo lekker, 't zou verboden moeten worden ;-)

      Supprimer
  2. Lieve zus! Mooie foto's en een lekker recept. Vorig jaar kerst was het hier een succes. Lekker bij het dessert!:) Kan ook met Pasen gegeten worden toch?;) Tot snel!

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Kan wat mij betreft ook zeker met Pasen ;-)

      Supprimer
  3. Ziet er heel lekker uit! Mooie foto's! Ga het zeker proberen!

    RépondreSupprimer
  4. Via de blog van Ageeth hier te recht gekomen voor dit receptje.Heb het alvast opgeslagen.

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Wat leuk dat je hier even komt kijken. Laat maar even weten of het is gelukt.
      X

      Supprimer