Zelf 'echte' boter maken



Deze vind ik toch wel erg leuk (en lekker) om met jullie te delen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf, tot voor een maand of wat terug, nog nooit boter had gemaakt (en dat als geboren en getogen plattelander en kleindochter van een melkveeboer) 
en dat ik dus ook niet wist hoe eenvoudig dit eigenlijk is.

Een tijdje geleden is onze oudste zoon met school op bezoek geweest bij een boerderij.
Ze werden daar rondgeleid en kregen uitleg over het reilen en zeilen daar.
Ook leerden ze er boter maken. 
Daar vertelde hij ons bij thuiskomst enthousiast over en liet ons zien hoe dit in z'n werk ging.

- Je doet een pakje volle room (2Ocl) in een grote, schone jampot of schudbeker met deksel.
- Je schud de pot flink.
Na een aantal minuten krijg je slagroom maar je gaat daarna gewoon door met schudden
totdat er boterklontjes ontstaan. Als de boter goed zichtbaar is (bij ons was dat ongeveer na een dikke 10 min.) stop je met schudden en scheid je de boter van het vocht door het te zeven.

- Zet een kom op je werkblad met daarin heel koud water. Neem de klomp boter en doe ze in het koude water en kneed. Je zal zien dat het water troebel wordt. Ververs het water en herhaal tot het water helder blijft. Deze handeling zorgt ervoor dat je boter niet snel zal zuur worden. 

* Je kunt er 'fleur de sel' aan toevoegen voor gezouten boter

* Of je kunt er ook kruidenboter van maken door er peterselie, tijm en salie aan toe te voegen.

* En frisse citroenboter krijg je door er wat geraspte schil citroen en wat citroensap aan toe te voegen.

Het bolletje boter wat je hieronder op de foto ziet, is de hoeveelheid boter die je krijgt van 20cl volle room.

Zoals ik al zei zeer eenvoudig te maken en de smaak is niet te vergelijken met de boter die je in de supermarkt koopt. Echt lekker!






Comments

  1. Ziet er mooi uit met zo''n boterbloemetje er bij.

    ReplyDelete
  2. Dat is pas vet, vet cool dan ;-)
    Leuke DIY en aanschouwelijk onderwijs, mooie foto's ook!

    ReplyDelete
  3. Oh dit is leuk! Nooit geweten dat je gewoon thuis boter kan maken. Dit gaan we zeker uitproberen! P.S. jouw recept met de tonijn is hier mislukt... het bladerdeeg werd niet gaar maar we hebben gewoon de vulling opgesmikkeld ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wat jammer dat de tonijn quiche is mislukt. Heb het recept nog na gekeken, bang dat ik misschien iets was vergeten te noteren..... maar dat was dus niet zo. Volgende keer beter dan.

      Delete
  4. Super goed idee. En een hele duidelijke uitleg! Ga het zeker proberen! Mooie foto's!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts