mercredi 29 octobre 2014

Confiture de fraise - aardbeienjam



Mmmmmmm zelfgemaakte aardbeienjam.

Het is hier herfstvakantie en we maakten aardbeienjam, met de laatste aardbeien van het seizoen (gehaalt bij de aardbeienboer hier aan het einde van de straat).
Met de geur van de jam en de zon buiten proberen we het zomergevoel nog even vast te houden........
Toegegeven de herfst heeft ook z'n mooie kanten maar ik ben toch echt een lente en zomermens.
Zo simpel om zelf te maken en oooo zoooo lekker.
Je hebt hier alleen maar fruit en geleisuiker voor nodig.
Ik gebruikte 1 kilo aardbeien en 1 kilo geleisuiker.
Je doet de aardbeien en de suiker in een grote pan en je laat dit enkele minuten opkoken (wel regelmatig roeren). (Om tussendoor de dikte van de jam te testen, laat je een beetje jam op een klein bordje afkoelen.)
Daarna doe je de hete jam in een luchtdicht afsluitbaar, en vooral schoon potje (potje en dop 5 min. in een pan met water koken). Ik zet daarna het potje op de kop, dan gaat alle lucht eruit en heb je de jam als het ware gesteriliseerd.

Als je er dan nog een mooi, eigengemaakt label op plakt is dit ook erg leuk als cadeautje!

#

Mmmmmmm de la confiture de fraises fait maison.
Ici c'est les vacances d'automne et nous avons fait de la confiture de fraises. Les dernières du saison que nous avons été chercher à la ferme au bout de la rue. Avec l'odeur de la confiture et le soleil dehors nous essayons de garder encore un peu l'ambiance de l'été.....

Très facile à faire soi même et tellement bon.........
Simplement besoin de fruit et du sucre spécial confiture.
Pour 6 pots de confiture, j'ai mis 1 kg de fraises et 1 kg de sucre.
Mettre le tout dans une casserole et porter à ébullition, remuez sans arrêt pendant plusieurs minutes. (pour tester si la confiture est bien prise, versez un peu de confiture dans une soucoupe et laisser refroidir).
Ensuite, mettez en pots stérilisés au préalable. (pour stériliser les pots: plongez les pots et couvercles dans l'eau bouillante pendant 5 minutes). Fermez et retournez-les.

Un pot de confiture fait maison avec une jolie étiquette est également très sympa à offrir. 













5 commentaires:

  1. Oh, wat een mooie aardbeienstempel!!! Die maakt de plaatjes helemaal af.
    Wat geweldig dat je nu nog zoveel aardbeien hebt kunnen kopen. Ik ruik ze in gedachten.

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Ja fijn hè. Toen we vorige week fietsten kwamen we er voor langs en zag ik het bord met; "aarbeien voor jam te koop". Ik had het zelf ook niet verwacht dat ze die nog hadden.

      Supprimer
    2. Niek (onze oudste) is geboren op 23 november. De echtgenoot van onze toenmalige kraamhulp, was zo'n aardbeienboer en op het kraambed at ik mij dus heerlijk rond aan de beschuiten met aardbei i.p.v. muisjes en dat eind november :-)

      Supprimer
  2. Superlekker Alet! En die potjes zien er ook superleuk uit! Heb je zelf de aardbei-stempel gemaakt? De jam is ook heerlijk in yoghurt of in appel/aardbeienflappen :-)

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Ja de stempel is ook eigen fabrikaat. Appel/aardbeienflappen lijkt me zeer lekker!

      Supprimer